woensdag 28 oktober 2015

De Kunsthal en Boijmans van Beuningen

Vandaag samen met een vriendin naar Rotterdam geweest voor een bezoek aan de Kunsthal (Keith Haring - ‘The Political Line’) en Museum Boijmans van Beuningen (Van Bosch tot Bruegel - De ontdekking van het dagelijks leven).
Op woensdag 7 oktober jl was ik ook al in de Kunsthal voor een bezoek van de tentoonstelling ‘The Political Line’ van Keith Haring. Het is zeker de moeite waard om nog eens terug te komen.


‘The Political Line’ is een grootse tentoonstelling over het leven en werk van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990). Met zijn onmiskenbaar eigen stijl ontketent Haring, protegĂ© van Andy Warhol, een revolutie in de kunst van de jaren tachtig.

Hij laat zich inspireren door graffiti, strips, muziek, dans, ‘hoge’ kunst en populaire cultuur, en ontwikkelt een herkenbare beeldtaal.
Met honderdtwintig kunstwerken uit internationale verzamelingen gaat de tentoonstelling uitvoerig in op de sociale en politieke aspecten van het levenswerk van deze wereldberoemde kunstenaar.

KUNSTENAAR EN ACTIVIST
Keith Haring is in de jaren tachtig toonaangevend in de New Yorkse down town gemeenschap die haar creativiteit ontleent aan de urban straatcultuur. Het is de tijd van Reagan’s conservatisme en de openlijk homoseksuele Keith Haring ziet het als zijn missie om door middel van kunst maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen.









Van Bosch tot Bruegel - De ontdekking van het dagelijks leven

De tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel’ bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Zo’n veertig zestiende-eeuwse schilderijen en eenzelfde aantal prenten worden uit belangwekkende particuliere en museale collecties naar Rotterdam gehaald voor deze tentoonstelling over zestiende-eeuwse genreschilderkunst, een nieuw thema in die periode. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten.








Het was megadruk bij de tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel’. Ik kom zeker nog eens terug, hopelijk is het dan wat rustiger.

Ter afsluiting nog een hapje gegeten bij Bazar in de Witte de Withstraat, een gezellige straat vlak bij het Museumpark. Je kunt er heerlijk eten en genieten van de wereldkeuken. Vandaag een pita broodje falafel met knoflooksaus gegeten.



---
pmc © 28 oktober 2015