vrijdag 26 augustus 2016

Dream Out Loud - Stedelijk



Het Stedelijk Museum presenteert met Dream Out Loud een groepstentoonstelling met een zeer actueel thema, namelijk social design. De 26 ontwerpers in de tentoonstelling dromen hardop over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor de problemen van nu. Deze vormgevers gaan verder dan mooi design – ze bewijzen; het kan anders! Met werk van o.a. Pieke Bergmans, Studio Drift, Formafantasma, Bart Hess, Hella Jongerius, Metahaven, Studio Roosegaarde en Boyan Slat.

De ontwerpers treden met speels gemak de problemen van deze tijd tegemoet. Minder afhankelijkheid van vlees? Bedenk je eigen vleesvervanger. CreĆ«ren van een schoon universum? Zoek naar materialen zonder olie als basis, of bedenk een smog free zone, waarbinnen je wel frisse lucht inademt. Oceanen vergiftigd met plastic? Bouw een gigantische ‘zeestofzuiger’! Deze ontwerpers laten zien hoe hergebruik kan werken: zij smeden overtollige collecties aaneen tot hippe mode, hakken sieraden uit oude bouwhelmen, of smelten overbodige CD's om een stoel te printen.

Ook als ‘social design’ niet meteen bruikbare toepassingen oplevert, zorgt het ervoor dat de verbeelding nieuwe denkrichtingen opent of dat door middel van de fantasie het uitvoerbare dichterbij komt.

De tentoonstelling past in de traditie van het Stedelijk om talent vroeg te signaleren. Ook is het inmiddels een traditie om tweejaarlijks een tentoonstelling te organiseren die het nieuwste presenteert binnen een bepaalde kunstdiscipline. Dit gebeurt op basis van een ‘open call’, waarop kunstenaars en vormgevers kunnen inzenden. Voor deze editie over social design reageerden ca. 400 ontwerpers, met 750 projecten, waaruit een jury 26 deelnemers selecteerde. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zal dit najaar bekend maken welke werken worden aangekocht voor de collectie van het museum.











Bron: Stedelijk Museum

---
pmc © 26 augustus 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.