donderdag 13 oktober 2016

Koning Bhumibol van Thailand overledenDe Thaise koning Bhumibol is vandaag donderdag 13 oktober overleden in het Siriraj-ziekenhuis aan de gevolgen van een longontsteking en bloedvergiftiging. Koning Bhumibol (88), ook wel bekend als Rama IX, kampte al jaren met een zwakke gezondheid. Zijn zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn (64), is de beoogde opvolger.

De Thaise koning Bhumibol was de langst heersende vorst ter wereld. Hij besteeg de Thaise troon in 1946, nadat zijn broer was overleden aan een schotwond. Bhumibol werd in 1950 tot koning gekroond. De Britse koningin Elizabeth (90) is nu de langst regerende vorst. Zij zit vandaag 64 jaar en 250 dagen op de troon.

Premier Prayuth Chan-ocha heeft na het overlijden bekent gemaakt dat de overheid een rouwperiode van een jaar in acht zal nemen en dat vlaggen dertig dagen halfstok zullen hangen.

---

UPDATE: 15 oktober 2016

Na het overlijden van Bhumibol zei zijn zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn (64) dat hij nog geen koning wil worden; hij wil eerst het Thaise volk de tijd geven om te rouwen. Het is niet bekend hoe lang de periode van rouw gaat duren. (ondertussen is bekent dat de Thaise kroonprins Vajiralongkorn minstens een jaar wil rouwen om zijn overleden vader. De 64-jarige prins heeft officieel laten weten dat hij pas tot koning gekroond wil worden als deze periode van rouw voorbij is).

Een vertrouweling van de overleden Thaise koning Bhumibol is benoemd tot waarnemer van de monarchie. Hij functioneert als regent zolang de kroonprins nog geen koning is. Het gaat om het hoofd van de adviesraad van de koning, de 96-jarige Prem Tinsulanonda. Hij is niet officieel benoemd, maar volgens de Thaise regering is dat ook niet nodig. De gang van zaken vloeit voort uit de grondwet van Thailand.

---
pmc © 13 oktober 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.