zaterdag 26 februari 2011

Foto-expositie Melkweg galerie Serious Game & genderfreedom!

Receptie op donderdag 3 februari 2011 · 17:00 – 19:00

In de Melkweg Galerie, Marnixtraat 409 Amsterdam

Sprekers:
  • Marije Cornelissen, MEP over EU en transgender.
  • Corine van Dun, journalist en transgender over trans in Nederland vroeger en nu.
  • Vreer, beleidsmedewerker Transgender Netwerk Nederland. Over het project “And Others” dat de aanleiding voor de expo vormt.
De expositie is open van 26 januari 13:00 uur tot 13 februari 20:00 uur.


Serious Game – Transgender portraits

Anja Weber en Sabine Ercklentz



Vanuit het perspectief van de samenleving is hun bestaan een vergissing. Transgenders lopen tegen het binaire genderconcept aan, van mannelijk versus vrouwelijk. Uit noodzaak of bewuste keuze. Of beide. Transgender identiteiten zijn divers, gedurfd en meestal buiten de reikwijdte van dit binaire systeem. Trans * mensen zijn, soms onbedoeld, visionairs, avantgarde zelfs.
Weber en Ercklentz begonnen samen te werken in 2007. Hun wens om begrijpelijk werk te creëren dat reflecteert en reageert op de realiteit van onze wereld, zorgde voor het verkennen van verschillende vormen van artistieke expressie. Zo werd hun eerste stuk, “Homeland” een combinatie van afbeeldingen, interviews, veldopnames en instrumentale geluiden, een audio-visuele compositie. De kunstenaars willen een standpunt in nemen, een dialoog openen. “Serious game” is hun tweede stuk.


genderfreedom!

Daphne Channa Horn



genderfreedom! is een sociaal documentair foto- project. Twee jaar leeft Daphne Channa Horn (Groningen, 1975) mee met het leven van trans*- en queer-mensen via het oog van haar camera. “Dit project is een spiegel voor mijn eigen leven, en verbindt mijn eigen ambigue gendergevoel. Daardoor heb ik intense portretten kunnen schieten met een verhaal. Het doel is mensen op het verkeerde been te brengen, te confronteren en kennis te laten maken met thema’s waar ze anders aan voorbij zouden gaan. Met mijn genderfreedom! wil ik de genderfluïditeit, en daar- binnen de seksuele fluïditeit, zichtbaar maken en vrijheid geven.” * Transgender: de niet-identificatie met, of niet-presentatie van, de sekse dat werd toegewezen bij de geboorte. Deze overkoepelende term omvat een verscheidenheid van seksuele expressie: transseksuelen, travestieten, drag kings of queens, genderqueers, gags, pangender, androgynen, (Intersex), enz.

Bron: TNN