zondag 11 september 2011

9/11 - ten years after


De Amerikaanse regering onder leiding van George Bush heeft na 9/11 eigenlijk alles verkeerd gedaan wat zij verkeerd hadden kunnen doen. De president kondigde een wereldwijde oorlog tegen het terrorisme aan, waarbij de Amerikanen niet zouden rusten voor een beslissende overwinning was behaald. 
Na het trage en vergeefse geklungel in Afghanistan om Osama Bin Laden te elimineren, maakte de Amerikaanse regering misbruik van de schok van 9/11 om een totaal overbodige oorlog tegen Irak te beginnen, dat met de hele zaak niets te maken had. Al die nutteloze oorlogen, die al met al biljoenen dollars tot nu toe heeft gekost en op krediet werden gevoerd terwijl de president de belastingen verlaagde.
De reactie op 9/11 had de Verenigde Staten sterker moeten maken, maar maakte ze veel zwakker. Osama Bin Laden is tenslotte geëlimineerd in een kleinschalige operatie, gebaseerd op geduldig speurwerk. In de weken na 9/11 wist iedereen ook zeker dat de spectaculaire aanslag op zijn minst het eerste decennium van de eeuw zou definiëren, en waarschijnlijk bepalend zou zijn voor de hele eeuw. Terwijl 9/11 al in de schaduwen van de geschiedenis is geraakt, worstelen we nog met de naweeën van de krediet crisis, een gevolg van de ideologische preoccupaties van het Amerikaanse politieke bestel. Die worsteling zal ook nog wel even duren. De schade van de krediet crisis is veel en veel groter dan die van 9/11. De grootte overwinnaar is uiteindelijk Osama Bin Laden.