maandag 13 juli 2015

Gent - Antwerpen - Amsterdam

Het is maandagochtend, het weekend Gent zit er weer op. Afgelopen dagen veel gezien en genoten van deze mooi stad.


Station Gent-Sint-Pieters is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Gent en het tweede drukste in België, na Brussel-Zuid (tellingen 2012). Het werd in 1912 gebouwd ten zuiden van het oude stadscentrum ter voorbereiding van de wereldtentoonstelling van 1913. Het station heeft twaalf sporen en zes perrons, die tegen ten vroegste 2022 integraal vernieuwd zullen zijn in het kader van het Project Gent-Sint-Pieters. Dagelijks maken bijna 54.000 reizigers gebruik van het station.

Station Antwerpen-Centraal (door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd, in het spoorwegjargon ook ingekort tot Antwerpen-Centraal) is het centraal station aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. Van 1873 tot begin 2007 was het een kopstation, een station waar alle treinen moesten keren. Op 23 maart 2007 werd een tunnel met twee doorgaande sporen onder het station en een deel van de stad Antwerpen geopend.

Station Amsterdam Centraal is het centraal station van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het is gebouwd tussen 1881 en 1889 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers, A.L. van Gendt (stationsgebouw) en L.J. Eijmer (stationskap). Het station telt zes perrons die via drie dwarsgangen onder de vijftien sporen (waarvan 11 reizigerssporen) bereikbaar zijn. Dagelijks telt Amsterdam Centraal ongeveer 186.000 in- en uitstappers en overstappers, waarmee het na Station Utrecht Centraal het drukste station van Nederland is. Passagiers kunnen gebruikmaken van bussen, trams, treinen, veren en metro's. Het station is gelegen op het aangeplempte stationseiland in het IJ.

---
pmc © 13 juli 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.