vrijdag 13 november 2015

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag?Om te weten welk getal ook alweer het 'ongeluksgetal' is, hoef je alleen maar het aantal letters te tellen.
13 is al sinds tijden het ongeluksgetal, en vrijdag de 13de de 'enormepechdag'! Ook 13 letters.
Volgens sommigen gaat dat bijgeloof terug naar het Laatste Avondmaal; daar zaten ze met 13 man aan de dis. En het liep ongelukkig af: De main man, Jezus werd verraden, en gekruisigd op Goede vrijdag.
13, vrijdag, zwarte kat in ’t bakkie. Maar het bijgeloof in vrijdag de 13e kwam pas in zwang aan het eind van de 19e eeuw. En echt populair werd het door de horrorfilms van de 20ste eeuw: Friday the 13th. Daardoor is de angst alleen maar toegenomen. Er is nu zelfs een officiële naam voor de ziekelijke angst voor vrijdag de 13de: 'paraskevidekatriafobie'.
Door al die bangmakerij wordt er bijvoorbeeld een stuk minder getrouwd op vrijdag de 13de. Paren die het wel aandurven kunnen in plaats van een witte duif maar beter een zwarte kat uitnodigen, want ongeluk plus ongeluk is geluk, dat is een wiskundig feit.

---
pmc © 13 november 2015


UPDATE: 14 november 2014.

Je kon er op wachten, ik schreef er al eerder over op mijn blog: Het paard van Troje.

In Parijs zijn gisteravond (vrijdag de 13de) en nacht op vijf plekken aanslagen gepleegd.
Acht terroristen zijn gedood; zeven van hen bliezen zichzelf op. Er zijn zeker 127 doden zijn gevallen. Ruim tweehonderd mensen zijn gewond geraakt, van wie 99 in kritieke toestand verkeren.

Volgens president Hollande van Frankrijk zijn de aanslagen het werk van IS. Ze zijn in het buitenland voorbereid met handlangers in Frankrijk. Hollande sprak van een oorlogsdaad waarop Frankrijk gepast zal antwoorden.
IS dreigt in een ongedateerde video met meer aanslagen. Volgens de organisatie zal Frankrijk geen rust hebben zolang het niet stopt met de bombardementen in Irak en Syrië.
Het Bacatlan-theater

De meeste doden, meer dan tachtig, vielen tijdens een gijzeling in theater Bataclan, waar gewapende mannen het vuur openden tijdens een rockconcert. Volgens getuigen die aan het bloedbad wisten te ontkomen, riepen de schutters 'Allah is groot' en 'wij doen dit voor Syrië'; een andere getuige zei dat de daders zwegen.
Rond middernacht bestormde de politie het theater. Daarbij werd geschoten en werden explosies gehoord. Vier terroristen kwamen om. Drie van hen bliezen zichzelf op, de vierde is door de politie gedood.

Doelwit: terrassen

In het drukke uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement van Parijs vielen tientallen doden, toen mannen het vuur openden op de terrassen van bars en restaurants. In de populaire Rue de Charonne schoten de terroristen achttien mensen dood, melden Franse media. Mogelijk hadden de daders het gemunt op de bezoekers van een Japans café en restaurant.

Op het terras van een Cambodjaans restaurant vielen veertien doden, bij een pizzeria in dezelfde buurt vijf. Op de Boulevard Voltaire zou een schutter een passant hebben gedood. Ooggetuigen op de verschillende locaties spreken van daders met automatische wapens die minuten achtereen schoten op het uitgaanspubliek. Op één plek zou er vanuit een auto op een terras zijn gevuurd.

Voetbalwedstrijd

In de buurt van het voetbalstadion Stade de France bliezen op drie verschillende plekken zelfmoordenaars zichzelf op. Hierbij zijn volgens de Franse media vijf doden gevallen. Een van de aanslagen vond plaats bij een McDonald's-vestiging tegenover het stadion.

In het Stade de France keken op dat moment 80.000 mensen naar een oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland. Spelers en publiek schrokken op van de knallen, maar er werd besloten door te spelen omdat niet duidelijk was wat er buiten het stadion aan de hand was.

Frankrijk won met 2-0. De toeschouwers mochten het stadion om veiligheidsredenen pas na middernacht verlaten. De Duitse spelers gingen niet terug naar hun hotel, brachten de nacht in het stadion door en vlogen vanochtend terug naar Duitsland.

De aanslag is inmiddels door IS opgeëist.

De eerste krantenkoppen vannacht toen nog niet alle cijfers van de aanslagen bekend waren.