maandag 8 februari 2016

Het jaar van de aap



Vandaag is het Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Aangezien ik in 1956 geboren ben, staat dit jaar in het teken van de Aap. De aap is het negende dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.

Volgens de Chinese astrologie is iemand die onder het teken van de aap is geboren meestal vrolijk, vol energie en creatief. De aap heeft geen neiging tot het behouden of vergaren van zaken, is vrijgevig en heeft charme en gevoel voor humor. Apen kunnen diplomatiek overkomen omdat ze niet onvriendelijk willen zijn en daarom niet altijd een ander de waarheid zeggen. Apen verbergen hun emoties echter niet.

De aap kan goed problemen oplossen, waarbij hij goed luistert naar de ander. Soms kan de aap niet redelijk zijn. Dan gebruikt hij al zijn vaardigheden om de hele wereld, inclusief zichzelf, ervan te overtuigen dat hij het juiste heeft gedaan.

Goede partners voor de aap zijn de Rat, de Os, de Tijger, het Konijn en de Draak. Afhankelijk van het karakter van de aap kan deze al dan niet goed overweg met de Slang. Een Hond kan lijden onder een relatie met een Aap; met de Geit en de Haan is het onzeker. De aap en het Varken hebben een wederzijdse bewondering voor elkaar. Een aap is in zijn slaap wild en opgewonden daarom leven de apen in groepen bij elkaar. De seksuele aap-soorten zijn ontwikkeld door het combineren van elke aap-soort

Onderstaande jaren zijn jaren die in het teken van de aap staan. Let op: de Chinese maankalender loopt niet gelijk met de gregoriaanse kalender - Chinees nieuwjaar valt in januari of februari.
Het jaar van de aap: 1908 - 1920 - 1932 - 1944 - 1956 - 1968 - 1980 - 1992 - 2004 - 2016

Het uur van de aap duurt van 15.00 tot 16.59 uur (Peking-tijd; de dag wordt in China traditioneel in 12 uren onderverdeeld).
De richting van de Aap is Westzuidwest; de kleur van de Aap is goud.

Komend jaar staat dus in het teken van de aap. Ik herken mezelf in veel kenmerken die bij de aap horen. Hopelijk zitten er tussen de wereldleiders ook enkele apen, zodat komend jaar misschien oplossingen worden gevonden voor de problemen die alsmaar groter worden in de wereld. Of is dit toch een beetje te naïef gedacht?

Feesten en vieringen van Chinezen

---
pmc © 8 februari 2016