dinsdag 11 februari 2014

Holiday in Cambodia

Van 28 januari tot en met 11 februari 2014 verbleef ik in Cambodia, o.a in Phnom Penh en Siem Reap.
Natuurlijk heb ik ook een bezoekje gebracht aan de Killings Fields (Choeung Ek) net buiten Phnom Penh en het Tuol Sleng-oorlogsmuseum in Phnom Penh. De foto's spreken voor zich.
Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten, is een agrarisch gebied ongeveer 17 km ten zuiden van Phnom-Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. Minimaal 17.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. Choeung Ek was slechts één van de vele killing fields (velden des doods) in Cambodja.
In een monument, een witte toren met glazen ramen liggen veel schedels, gesorteerd naar kinderen/volwassenen en man/vrouw. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en men kan de restanten van mensen en kleding erin zien liggen. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen. Ieder jaar vindt er op 9 mei een herdenking plaats voor de slachtoffers.

Het Tuol Sleng-museum ook wel het Museum van Volkerenmoord genaamd is in Phnom-Penh in Cambodja. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangenen martelde en vermoordde, Tuol Sleng. In het museum zijn duizenden foto's van slachtoffers van de Rode Khmer en ook een landkaart van Cambodja gemaakt met de schedels van de slachtoffers. Wat dit museum vaak een extra drukkend gevoel meegeeft is dat het gevestigd is in een gewoon schoolgebouw. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan dit museum en aan Choeung Ek (Killing Fields) maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen.

Hier nog enkele foto-momenten tijdens mijn verblijf in Phnom Penh. Je ziet hier heel veel arme mensen die op straat leven, geen inkomen en onderdak hebben. Terwijl op het platteland bijna iedereen een dak boven zijn hoofd heeft, de kinderen naar school gaan en iedereen zijn inkomen heeft, je moet er wel wat voor doen.---
pmc © 11 februari 2014