zondag 28 juni 2015

Matisse en andere in het Stedelijk

Matisse is een van de grondleggers van de moderne kunst. Voor de reislustige Matisse waren de kleuren van de natuur en exotische oorden zoals Marokko en Tahiti grote inspiratiebronnen. In de tentoonstelling De oase van Matisse breekt elke dag de zon door.

In het museum ga je op reis langs veel van zijn topstukken en werken van tijdgenoten. Aan het einde van de tocht stap je in De Oase van Matisse. Daar word je omringd door zijn wereldberoemde knipsels zoals La Perruche et la sirène en The Sheaf. Van Matisse wordt gezegd dat hij niet alleen met een kwast kon schilderen, ook met een schaar.

In zijn woonplaats Nice creëert Matisse een paradijselijke en intieme wereld in zijn atelier, vol kleuren en patronen. Een wereld waarin exotische dames (odalisken) de hoofdrol spelen. In zijn atelier hangen veel wandkleden, meegenomen tijdens zijn reizen. Vaak keren die patronen terug in zijn tekeningen en schilderijen.

De laatste jaren van zijn leven neemt Matisse vaker de schaar ter hand in plaats van de kwast. Hij is slecht ter been en hangt daarom met behulp van zijn assistentes de knipsels op in zijn huis. Zo haalt hij de door hem zo geliefde kleurige buitenwereld binnen. ‘Ik zie het als een kleine tuin die me omringt, waar ik kan lopen”, zei Matisse daarover.

In de oase van Matisse hangen de knipsels nu voor het eerst weer zoals bij Matisse thuis. Een oase van vrolijke zorgeloosheid en de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland.
De oase van Matisse is nog te zien t/m 16 augustus 2015 in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Na afloop samen met twee vriendinnen nog wat gegeten en gedronken bij Martinot Café.---
pmc © 28 juni 2015