woensdag 1 augustus 2018

Aad Donker



Van 12 juni tot en met 12 augustus 2018 wijdt Museum Jan van der Togt een tentoonstelling aan het werk van Aad Donker. Aanleiding voor de expositie is de nieuwe roman van Eva Posthuma de Boer, En het wonder ben jij, geïnspireerd op het leven van Aad Donker. Samen met Gijs Donker, de oudste broer van Aad, maakte Eva Posthuma de Boer een selectie uit de honderden zelfportretten die Aad Donker schilderde.

Aad Donker (1967 – 1998) verwierf begin jaren negentig met zijn broers Gijs en Justus bekendheid als lid van het kunstenaarscollectief After Nature, waartoe ook Peter Klashorst, Jurriaan van Hall, Bart Domburg en Ernst Voss behoorden. Ze vonden hun inspiratie in de natuur en het expressionisme, en gooiden vooral hoge ogen met live performances, waarbij ze te midden van publiek grote doeken schilderden.

In 1994 werkte After Nature een paar maanden in een galerie in New York. Daar ontmoette Aad Donker zijn grote liefde, de Amerikaanse Amy, dochter van een van de rijkste kunstverzamelaars van dat moment. Toen de turbulente relatie met Amy strandde verloor Aad de grip op zijn leven. Op 31-jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord.

Aad Donker documenteerde zijn leven in de vorm van vele dagboeken, brieven en ontelbare zelfportretten. Daarmee liet hij een rijk archief achter dat door Stichting Aad Donker voor deze tentoonstelling is opengesteld.














---
pmc © 1 augustus 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.