vrijdag 13 november 2020

Vrijdag de dertiendeHet is vandaag 5 jaar geleden dat er in Parijs op vijf plekken gruwelijke aanslagen werden gepleegd. Van de acht terroristen bliezen zich zeven zelf op. Er zijn toen 127 doden gevallen en ruim tweehonderd mensen zijn gewond geraakt.
Vol afschuw en geschokt, is het nieuws tot de wereld gekomen en de directe vraag: Waar moet het heen met ons mensen, die blijkbaar in staat zijn tot zulke daden vanuit geloofsovertuiging.
Waarom is 13 een ongeluksgetal?
Om te weten welk getal ook alweer het 'ongeluksgetal' is, hoef je alleen maar het aantal letters te tellen. 13 is al sinds tijden het ongeluksgetal, en vrijdag de 13de de 'enormepechdag'! Ook 13 letters.
Volgens sommigen gaat dat bijgeloof terug naar het Laatste Avondmaal; daar zaten ze met 13 man aan de dis. En het liep ongelukkig af: De main man, Jezus werd verraden, en gekruisigd op Goede vrijdag.
13, vrijdag, zwarte kat in ’t bakkie. Maar het bijgeloof in vrijdag de 13e kwam pas in zwang aan het eind van de 19e eeuw. En echt populair werd het door de horrorfilms van de 20ste eeuw: Friday the 13th. Daardoor is de angst alleen maar toegenomen. Er is nu zelfs een officiĆ«le naam voor de ziekelijke angst voor vrijdag de 13de: 'paraskevidekatriafobie'. Door al die bangmakerij wordt er bijvoorbeeld een stuk minder getrouwd op vrijdag de 13de. Paren die het wel aandurven kunnen in plaats van een witte duif maar beter een zwarte kat uitnodigen, want ongeluk plus ongeluk is geluk, dat is een wiskundig feit.

---
pmc © 13 november 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.